Complexiteit, schoonheid en verwondering

Complexiteit, schoonheid en verwondering

Sta jij soms stil bij de complexiteit van het leven? Zie jij de schoonheid van kleine en grote dingen? Heb jij oog voor verborgen pracht? Sta stil en luister, proef en zie. Je leven wordt omgeven door wonderbaarlijke complexiteiten en betoverende schoonheden. Adem het in, laat je verwonderen en kom tot rust.

Er is schoonheid om je heen: altijd en overal

Zijn jouw dagen saai, eentonig en kleurloos? Het hoeft niet zo te zijn! Zelfs op grauwe ochtenden, vervelende werkdagen en moeilijke momenten zijn er prachtige dingen om je heen. Al wat je nodig hebt om dat te zien, is een open hart en wat oefening.

Stop met hollen: open je hart

Om schoonheid te zien, hoef je niet ver te lopen. Iedere dag opnieuw word je namelijk omringd door de pracht van het leven. Maar je moet er natuurlijk wel voor openstaan. Een open hart toont zich ontvankelijk om geraakt te worden door schoonheid. Wie van hier naar daar holt, heeft vaak geen tijd om zijn of haar hart te openen. Zo gaan mooie dingen makkelijk aan je voorbij. Maar de schoonheid van het leven is er ook voor jou! Snuif die heerlijke geuren op, geniet van die wilde klaprozen langs de baan, voel de zonnestraal die door de wolken priemt … Stilstaan bij mooie dingen is belangrijk voor je innerlijke rust. En innerlijke rust is van groot belang voor je mentale gezondheid en je geluk.

Oefening baart kunst: verwonder jij je om deze schoonheden?

Naast een open hart, kan ook een beetje oefening geen kwaad. Een geoefend oog ziet immers zoveel meer en een getraind hart en hoofd zoeken regelmatig stilte en verwondering op. Wil jij jezelf wat meer trainen? Snuister dan door onderstaande voorbeelden. Hoe lang is het geleden dat jij je verwonderde over of liet raken door …

Zeg “nee” tegen piekeren en “ja” tegen complexiteit

De schoonheid van het leven gaat vaak gepaard met grote complexiteit. Verwondering is daarom tweemaal op zijn plaats. Getroffen door deze ingewikkeldheid kan je uiteraard beginnen nadenken en de werking van al wat bestaat trachten te achterhalen. Verwondering is niet voor niets de bron van alle wijsheid. Ze spoort inderdaad aan tot nieuwe ontdekkingen. Je kan echter ook zo overweldigd worden door de complexiteit van het universum dat je maar blijft piekeren. Voor deze piekermodus kan je jezelf beter behoeden. Luister liever naar Socrates’ eeuwenoude wijsheid.

De wijsheid van Socrates

Bij het schouwen van de wereld kan je aan de volgende uitspraak van Socrates denken: “Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niets weet.” Deze uitspraak getuigt zowel van inzicht als van nederigheid. Bovendien opent Socrates zo de weg tot voortdurende verwondering: oprechte verbazing voor de ingenieuze manier waarop bepaalde zaken werken en het besef dat je zovele zaken niet doorgrondt. Socrates’ eerlijkheid staat lijnrecht tegenover de hoogmoed die pretendeert alles te kunnen bevatten.

Houd ruimte voor verwondering

Filosoferen is prima, zolang je maar kan accepteren dat je niet alles kan begrijpen. Probeer niet halsstarrig alles te vatten en begin vooral niet te piekeren. Laat het complexe ingewikkeld blijven. Niet alles kunnen uitleggen, is oké. Oefen in loslaten en probeer niet alles te controleren (link artikel dichotomie van de controle = artikel eudaimonia). Alleen zo laat je voldoende ruimte over voor verwondering. Heb je lang en zorgvuldig over bepaalde complexe zaken nagedacht? Leun dan achterover, uit een lange zucht en geniet van het leven zoals het is. Omarm je ‘zijn’. Apprecieer het onbegrijpelijke.